Applicatiebeheer, wat is het precies?

Je hebt er vast wel eens gehoord van applicatiebeheer. Maar niet iedereen weet precies wat het is terwijl het steeds belangrijker is in de huidige maatschappij. Applicatiebeheer is belangrijker dan ooit in de wereld van ondernemers en bedrijven. Tegenwoordig komt er ook steeds meer maatwerk aan te pas. Met behulp van applicatiebeheer zijn bedrijven flexibeler en wendbaarder voor veranderingen in de toekomst. Daarom wordt hier uitgelegd wat applicatie beheer precies is.

Applicatiebeheer en voorbeelden

Applicatiebeheer is natuurlijk het beheren van applicaties. Hiermee bedoelen ze het proces om de software en databases van applicaties onderhouden en aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Dankzij applicatiebeheer sluit de applicatie optimaal aan bij de:

  • actuele werkprocessen
  • ICT omgeving
  • gebruikerswensen.

Applicatiebeheer volgt altijd na het proces van softwareontwikkeling. Tegenwoordig ontwikkelt software zich via een groot aantal stappen in de vorm van feedback van eindgebruikers en softwareversies. Vervolgens richt de applicatiebeheer zich dus op de nieuwe functionele wensen en op de technische veranderingen. Door de vele vlakken is het vaak handig om in scrum teams te werken.Technisch en functioneel beheer beschouwen ze als extern beheer. Hier zijn een aantal voorbeelden van applicatiebeheer:

  • Het vervangen van programmeercodes die niet meer worden ondersteund
  • Het aanpassen van de database, naar aanleiding van de extra zoekopties in klantgegevens
  • Het verhelpen van een trage applicatie, fouten of opslagproblemen
  • verbeteren van de gebruikerservaring

Waarom applicatiebeheer?

Applicatiebeheer is van belang op korte- en lange termijn. Het beste kun je je applicatiebeheer laten doen door bedrijven als Global Orange.

Korte termijn

Applicatiebeheer op korte termijn verhelpt bugs en fouten in de applicatie. Ook past het de applicatie aan aan de gebruikerswensen die een hoge prioriteit hebben. Bovendien integreer je bij applicatiebeheer op korte termijn de veranderingen in externe of lokale ICT omgeving. Als er sprake is van een verhoogde kans op cybercriminaliteit gaat het applicatiebeheer ook software lekken tegen.

Lange termijn

Als je kiest voor applicatiebeheer op lange termijn worden onder andere de beschikbaarheid  en de prestaties van alle functies hoog gehouden. Bovendien zorgt het voor een documentatie en borging van softwarecode, procedures en versies. Dit zorgt voor een betere beveiliging van de applicatie tegen cybercriminaliteit. Daarbij is er ook nog een continue ontwikkeling volgens een gemaakte planning die prioritering en vastgestelde budgetten bevat. Ook gebruiken ze applicatie monitoren en passen ze een preventief beheer van de database toe ter bescherming.

Applicatiebeheer op de cloud

Applicatiebeheer vindt samen met softwareontwikkeling doorlopend plaats. Dankzij de cloud is er een grote beschikbaarheid van software en het biedt open standaarden. Hierdoor is het tegenwoordig veel makkelijker om data over te dragen, software uit te rollen en met elkaar te koppelen. Doordat alles tegenwoordig veel makkelijker is lopen de kosten van softwareontwikkeling snel af. Daarbij komt wel dat de kosten voor dataopslag in verhouding zijn met het gebruik ervan. Omdat alles zo veel sneller en goedkoper gaat via de cloud maken veel bedrijven hiernaar een overstap.

 

Posted in ICT