Betere nachtrust door natuurlijk licht in kantooromgeving

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois melden dat kantoormedewerkers met een bureau op minder dan zeven meter afstand van een raam beter slapen. Zij slapen gemiddeld 46 minuten langer dan mensen die gedurende de werkdag niet blootgesteld worden aan natuurlijk licht.

Een andere opvallende uitkomst is dat mensen die in een lichte kantooromgeving werken meer lichaamsbeweging krijgen dan mensen die in een donkere omgeving werken.

Het onderzoek

De wetenschappers hebben voor dit onderzoek 49 kantoormedewerkers en hun slaapgedrag in kaart gebracht. Het gaat hierbij om kantoormedewerkers die in dagdienst werken.

De medewerkers droegen ten tijde van het onderzoek een elektronische armband waarmee werd gemeten aan hoe veel natuurlijk licht ze werden blootgesteld en hoe vaak ze in beweging waren. Door middel van vragenlijsten werd de nachtrust in kaart gebracht.

De uitkomst van het onderzoek laat blijken dat mensen die overdag in natuurlijk licht werken beter kunnen slapen ‘s nachts. Daarnaast bleek dat ze ook actiever zijn. Dit komt vermoedelijk doordat ze beter uitgeslapen zijn.

Slaapproblemen

Bij slaapproblemen kun je altijd terug bij uw slaapspecialist, maar je kunt ook zelf kijken wat je kan veranderen om je nachtrust te bevorderen. Zo kun je dus kijken of het mogelijk is in meer licht te werken overdag, maar je kunt ook artikelen lezen die tips beschrijven voor een betere nachtrust. Een vast slaapritme kan ook bijdragen aan een goede nachtrust.