De veelzijdige secretaresse

Het beroep van een secretaresse wordt door sommigen gezien als een wat saai beroep, maar in de tijd van tegenwoordig is dit helemaal niet meer zo. Sinds de crisis zijn bij veel secretaresses het takenpakket uitgebreid. De tijd dat secretaresses achter de baas aanlopen en de baas koffie brengen is wel voorbij. De secretaresse wordt steeds meer gezien als een personal assistent, is op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen het bedrijf en houdt zich soms bezig met marketing en communicatieactiviteiten. Dit is afhankelijk van de grootte van het bedrijf.

Uitgebreid takenpakket

Ook bij secretaresses geldt dat zij steeds meer taken krijgen toegewezen. Er wordt steeds meer gekeken naar de sterkte en zwakke punten van de werknemers en hier worden de taken op afgestemd. De baan van de secretaresse wordt ook steeds meer gewaardeerd. Met de komst van social media heeft de secretaresse er een belangrijke taak bij gekregen. Ook het groeten van bezoekers, bereiken van personeel, meetings regelen en voorbereiden, beantwoorden van telefoontjes en e-mails vallen allemaal onder de verantwoordelijkheden van de secretaresse.

Als secretaresse dien je dus goed in staat te zijn om te jongleren tussen alle werkzaamheden. Het is dus goed voor een secretaresse om een goede opleiding te volgen en eventueel onbetaalde werkervaring op te doen. Het is een drukke, afwisselende baan waarbij veel van je verwacht wordt.

Tips voor secretaresses

  • Mindmappen, dit is een strategie die je helpt bij het brainstormen. Je kunt notities, spraakmemo’s en afbeeldingen toevoegen aan je mindmap.
  • Snellezen en sneltypen zijn belangrijk voor secretaresses. Je kunt hier cursussen voor volgen.
  • Er zijn verder veel verschillende hulpprogramma’s voor secretaresses op de markt. Verschillende apps of handige clouds voor aantekeningen.