Doe de burnout test

Doe de burnout test

Volgens het CBS heeft in 2016 ongeveer 17% van alle werknemers te maken gehad met burnout klachten. Uit de cijfers is ook gebleken dat het verrassend veel voor komt bij de jonge werknemers tussen de 23 en 35 jaar oud. Dit is dus een behoorlijk deel van de werkzame bevolking. Per jaar kost het dan ook miljoenen voor bedrijven om gevallen van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Een burnout komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en ook verschilt het aantal gevallen per beroepstak. De laatste 5 jaar is het aantal burn-out explosief gestegen. Dit komt mede door de economische crisis. Voor veel mensen staan hun baan op het spel en zorgt voor veel druk op werk.

Klachten bij een burnout

Hoewel iedereen de burnout symptomen op een andere manier ervaart zijn er een paar klachten welke bijna iedereen met een burn out ervaart. Dit zijn uitputting, weinig zelfvertrouwen en weinig behoefte aan sociaal contact. Deze klachten zorgen er vaak voor dat er een onwerkbare situatie ontstaat met collega’s en superieuren. Wanneer een burnout herkend wordt kan er vaak in samenspraak met de werkgever een plan tot herstel worden ontwikkeld.

 

De burnout test

Wanneer je denkt de klachten van een burnout te vertonen is het verstandig om een afspraak met de huisarts te maken. Wacht niet te lang met het zoeken van hulp want de behandeling van een burnout heeft de meeste kans op succes wanneer de burnout symptomen nog niet verergert zijn. Je kunt ook vanuit thuis online testen of je burnout verschijnselen hebt met de burnout test. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer een kwartier. Uiteraard is de test geheel anoniem en gratis. De test is een handig tool om zonder veel moeite te uw situatie te checken maar kan nooit de kennis van een professional vervangen.

 

Bedrijf

Als bedrijf ben je verantwoordelijk voor je personeel. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden hoe hoog de werkdruk is van je personeel. Dit kun je zelf doen of laten doen door een bedrijf. Een van de belangrijke dingen is dat men niet te veel overwerkt en voldoende vakantiedagen opneemt in een jaar. Een salarisadministratie kantoor kan dit allemaal in de gaten houden. Zorg ook dat je voldoende contact hebt met je eigen personeel. Hoe beter het contact is hoe sneller je kan ingrijpen wanneer de werkdruk te hoog is. Het kost een bedrijf namelijk kapitalen om een personeel te betalen die thuis zit en een vervanger moet worden geregeld.