Gezond blijven met een kantoorbaan

Begin 2015 kwamen onderzoekers van de Universiteit van Cambridge met een verontrustende mededeling. Het aantal mensen dat in Europa overlijdt aan te weinig beweging is twee keer zo hoog als het aantal mensen dat sterft aan obesitas. Je zou misschien denken dat obesitas en beweging vrijwel altijd hand- in-hand gaat. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Mensen met overgewicht kunnen namelijk wel fit zijn en mensen die een mooi slank hebben, kunnen heel ongezond zijn door gebrek aan beweging.

Betekent dit dan automatisch dat iemand met een kantoorbaan een grotere kans heeft om te overlijden? Nee, dat heb je zelf in de hand. Betekent dit dat je vanaf nu elke avond naar de sportschool moet? Ook niet! Het is juist het langdurig stilzitten dat het gevaar vormt. Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat stilzitten de kans op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en vanzelfsprekend obesitas verhoogt. Daarom wordt aangeraden om nooit langer dan een half uur onafgebroken te zitten. Erg lastig wanneer je een kantoorbaan hebt. Maar bedenk wel, je gezondheid is het belangrijkst!

De eerste stap naar een ‘gezonde’ kantoorbaan is er een die je ongetwijfeld al vaker hebt gehoord. Als je de mogelijkheid hebt, ga lopend of met de fiets naar kantoor. De tweede stap spreekt uiteraard voor zich. Voorkom dat je onder werktijd langer dan een half uur stil zit. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom jij ‘even van je plek af moet’.
Bijvoorbeeld:

  • Koffie of water halen voor jezelf, hoe kleiner de beker hoe vaker je gaat
  • Doordat je zo veel drinkt moet je vaker naar de wc
  • Je kunt je collega’s belangrijke informatie sturen met een mail, maar het is net zo snel om even naar ze toe te lopen
  • Tijdens het bellen vind je het fijn om te ijsberen
  • Vanzelfsprekend neem je de trap in plaats van de roltrap of lift

Zelf kun je ongetwijfeld ook nog een aantal redenen bedenken om van je plek af te moeten. Denk je dat jij je toekomstige kantoorbaan kunt omdopen tot een ‘gezonde kantoorbaan’? Vind een leuk kantoorbijbaantje om te oefenen. Ben jij van plan om carrière te maken op kantoor? Dan is een startersbaan iets voor jou! Durf je niet meer op kantoor te werken? Geen zorgen, op beide websites vind je ook vacatures waar je heel de dag mag staan.