Netwerken

Netwerken

Related Post

  • No related post.

Netwerken is in principe niet lastig. Het belangrijkste is om optimaal gebruik te weten maken van de contacten in je netwerk. Voor de een klinkt dat erg logisch en gemakkelijk, voor een ander ligt dat net wet ingewikkelder.

Je zult je misschien al wel eens hebben afgevraagd hoe andere mensen dat toch doen? Ineens hebben ze de perfecte baan, met een contract om jaloers op te worden en een groot huis. De kans is groot dat deze mensen enthousiaste netwerkers zijn. Mensen die hun netwerk skills goed weten in te zetten hebben daar in het zakelijk leven vaak profijt van. Maar hoe ga je dat netwerken nu aanpakken?

In je eigen omgeving beginnen

Netwerken kan om verschillende redenen worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het zoeken van klanten of zakenrelaties. Ook voor het zoeken van een baan komt een breed netwerk vaak goed van pas. Maar hoe ga je van start om gebruik te maken van je netwerk? Probeer eerst je eigen omgeving eens. Geef bij vrienden, familie en kennissen aan dat je op zoek bent naar een baan. Al deze mensen hebben hun eigen netwerk, waardoor je in principe al een groot bereik hebt.

Wil je een zakelijk netwerk opbouwen, dan is het van belang om eerst te achterhalen wat voor mensen interessant zijn voor jou om te ontmoeten.

  • Ga op zoek naar interessante seminars, borrels en congressen.
  • Hierbij is het van belang om veel mensen aan te spreken
  • Bereidt je van te voren goed voor, zodat je eventueel ook mensen over bepaalde onderwerpen kunt aanspreken
  • Zorg ervoor dat je interesse toont
  • Ben oprecht en spreek niet alleen mensen aan omdat je iets van ze wilt.

Zoeken naar gedeelde interesses

Ben je op een netwerkborrel, ga dan niet direct ter zake met de persoon waar je graag mee in contact wilde komen. Probeer juist af te trappen met een algemeen onderwerp en zoek naar gedeelde interesses. Hierdoor kun je op een meer ontspannen manier praten. Heb je visitekaartjes bij, zorg dan dat je deze niet direct bij de kennismaking uitdeelt maar juist na afloop van het gesprek. Probeer enige tijd na het event (niet meteen de dag erna) een mail te sturen, waarin je naar dit leuke gesprek refereert. Probeer ook nog een onderwerp aan te snijden waar jullie het over gehad hebben.

Netwerkverenigingen

Afhankelijk van wat je doeleinden zijn voor het netwerken kun je je aanmelden bij een club. Dit kan een ondernemersnetwerk zijn zoals stratosnetwerk.nl, maar ook een mailinglijst, brancheorganisatie o.i.d. Wanneer je actief lid bent, leer je snel meer mensen kennen. Daarnaast leren de mensen ook jou kennen waardoor zij ook jouw kwaliteiten, kennis, diensten of product in hun netwerk kunnen verspreiden. Denk niet alleen aan jezelf, maar probeer ook anderen te helpen door jouw netwerk te gebruiken en eventueel mensen met elkaar in contact te laten komen.